یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (چهارشنبه 19خرداد 1400)
طرح ساماندهی فضای مجازی با امضای ۱۷۰ نفر از نمایندگان در دستور کار مجلس قرار گرفته است. این طرح ۳۰ ماده دارد که در ماده ۲ آن آمده: عرضه و ارائه خدمات پیامرسانهای اجتماعی داخلی و خارجی در کشور مستلزم رعایت قوانین کشور است و اگر پیامرسانها به تأیید «هیأت ساماندهی و نظارت» نرسد غیرقانونی است و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف به مسدود کردن آن است.
یادداشت روزنامههای چهارشنبه ۱۹ خردادماه
روزنامه کیهان
چیزی که عیان است...!/محمدهادی صحرایی
«ما کُنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلِّینَ عَضُداً» که قسمتی از آیه ۵۷ سوره کهف است بسیار گویاتر از هر سخنی در تنبیه افراد و تنزیه افکار و اعمال ماست و خدا میداند که داروی درمان بیماری حبّ جاه و مقام کسانی است که خدایشان حزب و منصب و میز و صندلی است. اگر هنوز از خدا خاطرهای در ذهن خود داشته باشند. علامه طباطبایی که خدا بر درجاتش بیفزاید و او را دعاگومان قرار دهد در تفسیر المیزان به این آیه پرداخته و زیباتر از این قلمِ ناتوان، به بیان زیر و بالای آن همت گماشته و اینگونه ترجمه نموده که «من گمراه کنندگان را به کمک نمىگیرم».
به نظر؛ دستور مستور در این آیه این است کهای بندگان من، شما هم گمراه کنندگان را به کمک نگیرید. آنها که به خدا تعهدی ندارند به شما نیز تعهدی نخواهند داشت و بر عهد خود نمیمانند. امید صداقت و درستی داشتن از آنکه برای رسیدن به دنیا از دروغ و دغل بهره میگیرد خیالی واهی و سرابی نامتناهی است. تجربه میگوید آنکس که برای رسیدن به مقام دنیایی پا بر حق و عدالت میگذارد، آماده میشود تا بر حقوق بیشتری پا بمالد. در سیاست پاک اسلامی، هرگز نباید به سمت سبزه مزبله رفت چراکه آبی خورده که امثال ماکیاولی و معاویه ریختهاند و از جایی تغذیه کرده که تعفن شیطانی دارد. ماکیاولی جدای از سخنان درستی که گفته، معتقد است عهدشکنی ناپسند نیست و فرمانروایان میتوانند وعدههایی را که به اجبار دادهاند با رفع اجبار بشکنند. او در کتاب شهریار، آورده که شهریاران باید هم خوی انسانی داشته باشند و هم خوی حیوانی. لزومی ندارد همه صفات خوب را داشته باشند و همین که به آن تظاهر کنند، کافی است.
آنها که معتقدند سیاست کثیف است، این را دیده و شنیده و خواندهاند و از سیاست اسلامی بیخبرند. سیاست اسلامی، چون عین دیانت است، پاک و شریف است و سیاستمدار، اهل دوز و دغل به مردم نیست. جای عاقلان، پاکبازان و شجاعان است، نه حقهبازانِ دنیاپرست. در میدان نبرد میتوان دشمن را فریب داد و رجز خواند و اغراق کرد، ولی در میان مردم هرگز. ما آنچه از امام راحل و امام حاضر دیدیم غیر از این نبود. اینها حتی با مردم دشمن هم مهربان بوده و هستند و تنها با سران کفر و نفاق، اهل مبارزهاند. سیاستی که قبل از حمله هوایی به تأسیسات بعثی به مردم خبر میدهد و قبل از حمله به پایگاه عینالاسد، مردم حوالی را خبر میکند کجا و سیاست کثیف و سخیف میهمان و مظلوم و مردمکش آمریکا و اسرائیل و رهروان آنها؟ آن که سرسختانه با منافقین خونخوار میجنگد همان کسی است که فرزند شیرخوار مسعود رجوی که به دستش افتاده را مهربانانه بغل کرده و به عاقلان خانواده رجوی میسپارد.
جمهوری اسلامی ایران بسیار مفتخر است که در مردمسالاری دینی و واقعی، سرآمد و سرافراز و سرخط است. ثابت کرده از رأی و نظر مردم واهمه ندارد و محترم میشمارد. مردم میدانند به هرکه رأی دهند همان خواهد آمد حتی اگر مورد نظر نظام و انقلاب اسلامی نباشد. تقلب و جابهجایی را باید در جایی جست که به حکم دادگاه، رأی کمتر به ریاست مینشیند. کشورهای منطقه که مردمشان رنگ رأی را به چشم ندیدهاند هم هرگز صلاحیت اظهارنظر ندارند و ورود رسانههای سعودی و امثال آن به این عرصه مثل اظهار نظر گاو چاق است درباره پرواز عقاب. جمهوری اسلامی اهل خیانت به آرای مردم نیست و گواه این مدعا رؤسای جمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این ۴۲ سال است. طعنه دشمنان و غافلان به اینکه چرا بسیاری از رؤسای جمهور ایران مخالف و منتقد شدند اگرچه خواندن داستان از وسط کتاب است، ولی از قضا ثابتکننده این ادعاست که جمهوری اسلامی از تنوع افکار، هراسی به دل ندارد و با خودباوری بینظیرش از همه ظرفیتهای موجود مدیریتی در کشور و هر ادعای نخبگی و توان مدیریتی که مورد رغبت مردمش باشد استفاده میکند. این باشکوه نیست؟
انتخابات ۱۴۰۰ اگرچه به خاطر سوء مدیریت و سابقه بد اصلاحطلبان اعتدالی در ۸ سال اخیر و قربان کردن جمهوریت نظام به پای اعتماد به دشمن، ممکن است با استقبالی نظیر دورههای قبلی روبهرو نشود، ولی نباید به خاطر بیتدبیری و بیعرضگی حرافان، پشیمانی از انتخاب بد گذشته را به دلخوری از انقلاب معنی کرد. دروغگویی مدعیان دموکراسی کجا و طهارت انقلابیون صادق کجا؟ سیاست عفن معاویه کجا و سیاست مطهر علوی کجا؟ آن که برای دو روزه دنیا دروغ میگوید و وعده پوچ میدهد و به چهره پاک دین و دینداران ناخن میکشد همان غوغازیستی است که حیاتش در دوقطبی سازی و آشوب و بلواست. دوگانه دروغین جنگ و صلح، میدان و مذاکره و... که اکنون به پوچی آن پی برده شده امروزه جایش را به دوگانه ۵ نفر علیه یک نفر داده و هم به دنبال تنش قومیتی ترک و دیگران است.
همگان فهمیدهاند که هیچ دشمنی نمیتواند مثل لیبرالها کشور را به هم ریخته و ویران کند و خطر اصلی، تفکری است که به اخلاق به عنوان یک شعار خالی از عمل نگاه میکند و دروغ را جزئی از سیاست میداند. اخلاق را شعاری میداند که با آن بر رقیب چنگ زند و خود عاری از آن و تعهداتش باشند. وضعیت اسفبار اقتصاد امروز نتیجه اعتماد به کسانی است که کارشان را با دروغ و تهمت و فریب و دوگانه سازیهای جعلی آغاز کردند و کشور را به اینجا رساندند که نه چرخ سانتریفیوژ به درستی میچرخد و نه چرخ زندگی مردم. وعده ایجاد رونق اقتصادی آنچنانی که مردم را از یارانه ۴۵۵۰۰ بینیاز کند، روغن را از سبد خانوارها و رونق را از بازارشان ربود و ارزش همان یارانه را از ۴۰ دلار به یک و نیم دلار کاهش داد و هزینه یک هندوانه کرد. تورم بیسابقه، بیارزش کردن پول ملی، خلق پول بیپشتوانه، سوزاندن اعتماد مردم با بورس، تضعیف اعتبار ایران در جهان، تحمیل تحریمهای سیاهچالهای و منحصر به فرد، تخریب زیرساختهای امنیتی و فرهنگی و از همه مهمتر ایجاد افسردگی سیاسی در بین مردم، بخشی از حضور خسرانبار لیبرالهایی است که نگاه ابزاری به اخلاق دارند.
در این تفکر میتوان مردم را کوله بر و سوخت بر کرد و هرچهار سال یکبار برای آنها اشک کبیسه ریخت. زن را با گلوله کشت و به مقتوله تهمت و افترا زد و هنگام انتخابات از حقوق زنان دم زد. برای حرمت مردم مویه کرد و بعد از نشستن به ریاست آنها را لبوفروش و بیشناسنامه و بیسواد و راننده تاکسی نامید. برای گردش آزاد اطلاعات هق هق کرد و با گران کردن بنزین در شب عید، به مردم ایران شبیخون زد. از سرافرازی ایران و ایرانی گفت و معاهده ننگین برجامی را نخوانده امضاء نمود که حتی نسخه فارسی ندارد. از منشورحقوق شهروندی گفت و نجومیبگیران بیانصاف را ذخیره انقلاب نامید و انبوه مردم را لشکر قابلمه به دست خواند. از اتحاد و محبت و اسلام رحمانی داد سخن سر داد و با دوگانههای جعلی مردم را در مقابل هم قرار داد و؛ و در این تفکر میتوان عهد کرد و شکست، به کارِ نکرده افتخار کرد، به جای پاسخ، متلک گفت و به جای عذرخواهی فرار کرد و به جای مسئولیتپذیری دیگران را متهم نمود و با جنگ روانی به جنگ جمهور رفت و... و میتوان به زور زر و تزویر و رسانه، جای مظلوم و مجرم را عوض کرد.
گلایه و تردید برخی برای شرکت در انتخابات ریشه در همین اقداماتی دارد که اعتماد عمومی را مخدوش کرده و بزرگترین خیانت به کشور و مردم نیز همین ایجاد ناامیدی است. مردم دیگر نخواهند پذیرفت که در روزهای انتخابات وعده بشنوند و وقت ریاستِ شاسیسواران، سواره از آنها نظرسنجی کنند. امروزه هم برخی نامزدها نه برای مدیریتِ وقت، که برای انشاخوانی و دستورخوانی، مثل مراسم ترحیم، از همه اقشار ضعیف و در مضیقه و از قشری که میشود در آن طمع بکنند نام میآورند و کلیگویی میکنند، بیآنکه برنامه یا کارنامه درخشانی داشته باشند. فرار مغزها، جوانان، زنان، مذاهب و اقوام مختلف، حجاب، فیلترینگ، ورود زنان به استادیوم و... همگی ژلههای اشتهاآوری است برای تحریک ذائقه عوام، و فریب دادن عامه از توجه به شایستهگزینی. اینها را آنهایی وقیحانه مرتکب میشوند که رقیبان را پوپولیست مینامند.
مطالبه بحق مردم از نامزدها پس از مناظره اول و دوم این است که بین خود و خدایشان، خدا را در نظر بگیرند و مردمی که سفارش شده اوست. بدانند که به زودی در محکمه عدل الهی حاضر خواهند شد و باید پاسخگوی امروزشان باشند. محضر امروز، محل و محملی برای عقدهگشایی و انشاخوانی و دروغ پراکنی نیست. بطلان کلام متکبرانه سرهنگ نیستم، حقوقدانم را امروزه مردم در حقوق ضایع شده خود توسط دولت فعلی میبینند و با جمله «من اقتصاددانم» این زخم کهنه تازه میشود. توهین و تحقیر و دروغ سواد شش کلاسی و امثال آن نیز از همین تفرعنی ناشی میشود که در همین دو مناظره و حواشی آن عیان است و حاجت به بیانش نیست. امروزه باید به این مهم متمرکز شویم که هرگز فرصت اعتماد به کذابانی که قصد فریب مردم با مظلومنمایی و استخدام حقهبازانه کلماتی نظیر کاندیدای خاص، پنج نفر به یک نفر و... را دارند نیست و هرگز نباید گمراه کنندگان را به کمک گرفت که امیدی به خیر آنان نیست اگر شر نرسانند و فقط بروند تا مردم نفس بکشند. انشاءالله
روزنامه وطن امروز
تکنیک «وضعیت بدتر»/سارا هوشمندی
«خلق وضعیت بدتر» یکی از شناخته شدهترین تکنیکها و تاکتیکهایی است که برخی بازیگران، با هدف «اقناع طرف مقابل در قبال وضعیت بد» به کار میبرند. در این تاکتیک، طرف یا طرفهای مقابل، مدعی میشوند فراتر از «وضعیت بد»، «وضعیت بدتری» نیز وجود دارد که باید برای جلوگیری از تحقق آن، «انتخاب بد» از سوی مخاطب پذیرفته شود. خلق وضعیت بدتر، منجر به قرار گرفتن بازیگران مقابل، در دوراهی انتخاب میان «بد» و «بدتر» میشود و افکار عمومی نیز تصور میکنند گزینه دیگری جز این دو (بد و بدتر) وجود ندارد. این همان تکنیکی است که آمریکا، تروئیکای اروپا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آستانه برگزاری دور ششم مذاکرات وین به آن استناد کردهاند! تکنیکی وقیح که متاسفانه با انفعال دولت و وزارت امور خارجه، غربیها مشغول هدایت بازی در دقایق پایانی مذاکرات با استناد به آن هستند.
یک- شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بزودی جلسهای برگزار خواهد کرد که قبلا قرار بود در آن پیشنویس قطعنامهای علیه ایران را مورد بررسی قرار دهد. این پیشنویس، قبلا توسط آمریکا و تروئیکای اروپا به شورای حکام ارائه شده بود و «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس نیز از تبدیل شدن آن به قطعنامهای ضدایرانی دفاع کرده بود، اما رسانههای غربی به نقل از دیپلماتهای خود، از احتمال منتفی شدن صدور این قطعنامه با هدف «عدم خلل در پروژه احیای برجام» خبر میدهند. رویترز در این باره نوشت: «انتظار میرود آمریکا و سایر کشورهای غربی همچون بریتانیا، فرانسه و آلمان خواهان قطعنامه علیه ایران نشوند. گفته میشود دلیل این تصمیم این است که چنین قطعنامهای مذاکرات وین را که هدفش زنده کردن مجدد برجام با بازگشت آمریکا به آن است، مخدوش میکند».
دو- سیاستمداران اروپایی به عنوان دیگر تکمیلکنندگان پازل استراتژی «مهار حداکثری ایران» قصد دارند با استناد به «پمپاژ تصنعی نگرانیهای آژانس» علیه کشورمان، به افکار عمومی دنیا اینگونه القا کنند که اجتناب غربیها از صدور قطعنامه ضدایرانی جدید در آژانس، مصداق نوعی «فداکاری برای نجات برجام» (!) محسوب میشود. به عنوان مثال، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در این باره میگوید: «ما در مورد گزارشهای آژانس درباره ابهام در فعالیتهای هستهای ایران، نگرانیهای بسیاری داریم. در گفتگو بین ایران و آژانس در رابطه با دادن پاسخهای با محتوا به سوالهای آژانس هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. ما قویا از ایران میخواهیم هر چه سریعتر به این سوالها پاسخ دهد».
سه- واقعیت امر این است که در قاموس و قواعد حقوق بینالملل، بویژه ابعادی از این شاخه که به تکالیف و تعهدات سازمانهای بینالمللی و اعضای آنها مربوط میشود، میان «ادعا» و «استناد» تفکیکی عقلایی و منطقی وجود دارد. بر این اساس، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اساسا حق ندارد مستند به «مطالعات ادعایی» و «ترویج ادعاهای کاذب درباره ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران»، آن هم در گذشته (!) کشورمان را به عنوان یکی از اعضای این سازمان تحت فشار قرار دهد. هنوز افکار عمومی کشورمان فراموش نکرده که در ابتدای سال ۹۷ در دوران ریاستجمهوری ترامپ تروریست، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تروئیکای اروپا در راستای عملیاتی ساختن دستور کاخ سفید، قطعنامه ضدایرانی جدیدی را در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صادر کردند که هدف از آن، تن دادن نظام و ملت ایران به فشارهای حداکثری دولت ترامپ و اجابت خواستههای مضحک وی بود.
چهار- جمهوری اسلامی ایران تحت هدایتهای هوشمندانه و مدبرانه حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای، رهبر حکیم انقلاب اسلامی، توانست «استراتژی فشار حداکثری غرب و آژانس» را با تکیه بر «استراتژی مقاومت فعال» پاسخ دهد.
بازی مشترک اخیر آمریکا، آژانس و تروئیکای اروپا نیز دقیقا با هدف «خلق گزینه بدتر» در آوردگاه وین صورت گرفته است. آنها قصد دارند «وضعیت بدتر» را ابتدا با هدف «عقبنشینی کشورمان از خطوط قرمز» خود مطرح کرده و سپس با عقبنشینی از آن «وضعیت بدتر»، منت «گذار به وضعیت بد» را نیز بر دوش ما بگذارند.
پنج- متاسفانه باورها، روشها و گفتارهای نادرست و هزینهساز دولت و وزارت امور خارجه کشورمان نیز در وقاحت طرف مقابل و اصرار آن بر استمرار همین بازی نخنما تاثیرگذار بوده است. اقدام ضدایرانی مشترک اخیر غرب و آژانس نشان داد «استراتژی فشار حداکثری علیه ایران» و ارکان آن کماکان به قوت خود باقی مانده است. در این شرایط، کماکان باید مواجهه خود با دشمنان ملت ایران را بر مبنای «استراتژی مقاومت فعال» انجام دهیم. بازگشت به سالهای ۹۲ تا ۹۴، قطعا هزینههای سخت دیگری را برای کشورمان ایجاد خواهد کرد که جبران آنها آسان نیست. انهدام پازل استراتژیک مشترک «آمریکا/ اروپا» علیه جمهوری اسلامی ایران، هدفی است که باید تمرکز خود را بر آن به کار گیریم و اسیر تاکتیکهایی مانند «خلق وضعیت بدتر» از سوی بازیگران غربی و غربپرستان دارای شناسنامه ایرانی نشویم.
روزنامه خراسان
چرا مناظرات باید اخلاق مدارانه باشد؟/امیر مسروری
مناظره دوم اگرچه به گمان برخی هیجان انگیز نبود، اما به گمان خیلیها برندههای زیادی داشت. گروهی قدرت تکلم نامزد خود را عنصر پیروزی او در مناظره و گروهی دیگر کارنامه قابل دفاع و برنامههای آتی را عامل موفقیت نامزد مطلوبشان معرفی کردند. اما یک چیز را همه اذعان دارند، با این که مناظره دوم بی رمق و سرد بود که آن هم به شیوه مناظرات توسط صدا وسیما برمی گردد، اما درکنار این نبود هیجان، خوشبختانه میتوان گفت نسبتا اخلاق مدارانه برگزار شد. نقل است که سیاست ما باید عین دیانت ما باشد. در واقع منشأ و خاستگاه کنشگری و حکمرانی اجتماعی ما باید از دین و در حقیقت از قلب دین یعنی اخلاق گرفته شود. مفاهیمی، چون عدالت، گزاره هایی، چون قانون گرایی، تعبد به اصول قانون اساسی، مدیریت و موارد مشابه همه مدلول مفهوم اخلاق هستند و بدون اخلاق هیچ کدام از این مفاهیم قابل نمایش نیست. اما چرا مناظرات باید اخلاق مدارانه باشد؟
۱- از انتخابات دور هفتم ریاست جمهوری در سال ۷۶، این اخلاق بود که هر دوره لاغرتر شد. عملا در سالهای بعد گزارههای غیر واقعی و اتهامات بی اساس جای خود را به ارائه برنامه تحمیل کرد و رقیب هراسی، جانشین پاسخگویی شد. رئیس جمهور که خود را باید رئیس یک جمهور و پاسخگوی یک جمهور بداند با رقیب هراسی عمدتا بر کرسی قوه مجریه تکیه کرد و در نهایت پس از دوره خود و در پاسخ به عملکرد شفاف مدعی شد اگر نبودم رقیب بلایی بدتر سر شما میآورد! بزرگترین آفت رخت بستن اخلاق در مناظرات و رقیب هراسی، خروج مردم سالاری دینی از پاسخگویی شفاف به عملکرد و مطالبه گری اجتماعی و نظارت مردم بر مسئولان است!
۲- رقیب انتخابات ۸۴، ۸۸، ۹۲ و ۹۶ با «بگم ها» و رقیب هراسی به پیروزی رسید! نتیجه چه شد؟! بخش حامی رقیب، خود را از بدنه رئیس جمهوری منتخب دور ساختند و هیچ گاه از ته قلب نپذیرفتند طرف مقابل رئیس جمهور همه جمهور است! تجربه مهم چند انتخابات گذشته و تاثیرات این رفتار و نبود اجماع و شکاف حاصل از آن در جامعه پس از انتخابات باید برای هر یک از نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ الگو شود. هر کدام از رقبا باید بدانند کشور برای رسیدن به نقطه شکوفایی نیازمند استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود است و هرز رفت نخبگان و سرمایههای اجتماعی در رقابتهای ناسالم، میتواند لکوموتیو هر جناحی را پس از پیروزی در انتخابات با توقف و کندی جدی مواجه کند. خطری به مراتب سهمگینتر از ذبح کوتاه مدت اخلاق؛ هر کدام از نامزدها باید هوشیار باشند در صورت پیروزی بر رقیب خود پس از خرداد ۱۴۰۰ تنها رئیس جمهور یک جناح یا آرای ماخوذه نیستند، آنها نماینده همه ۸۵ میلیون شهروند ایرانی هستند! چه آنان که به او رای دادند و چه آنان که با رای مخالف، سبد رقیبش را تقویت کردند.
۳- در کنار موارد فوق چهره یک نامزد متدین و رجل سیاسی و مذهبی هم اهمیت ویژهای دارد. ذبح اخلاق در واقع نمایش نامیمون از چهره یک رجل سیاسی و مذهبی است! کسی که قرار است الگوی حکمرانی جمهوری اسلامی ایران بر پایه نظام مردم سالاری دینی باشد، با خراشیدن چهره رقیب تنها دستان خودش را به خون آلوده میسازد! بیراه نیست که بگوییم امید پابرهنگان جهان و بسیاری از شهروندان کشورهای منطقه به منتخب کرسی ریاست جمهوری ایران است. قرار است آنها از همین شخصیتها الگو بگیرند؛ این گونه نباشد که آنها فرقی میان انتخابات ریاست جمهوری در یک کشور با متد اسلامی و یک الگوی دموکراسی در یک کشور غربی قائل نباشند! صدور انقلاب همانند حفظ انقلاب اهمیت دارد و با پرخاش به یکدیگر این خط مهم را نابود نسازیم!
روزنامه ایران
توانمندی رئیس دولت در اجرای برنامههای اقتصادی/جعفرخیرخواهان*
یکی از بدیهیات تصدی منصب ریاست جمهوری آن است که رئیس دولت بهعنوان بالاترین مقام اجرایی، تجربه و توانایی لازم برای اداره کشور بویژه در جنبههای اقتصادی را داشته باشد در غیر این صورت در صحنه اجرا، شکست میخورد و ناموفق خواهد بود. نکته مهم دیگر به تیم اقتصادی دولت برمی گردد که مسئولیت تهیه و تدوین و اجرای سیاستها و برنامههای اقتصادی را بر عهده دارند. انتظار میرود هماهنگی خوبی داشته باشند و حرف و دیدگاه هم را بفهمند تا اعتماد لازم میان آنان برقرار باشد و امور با کمترین تنش و اصطکاک پیش برود.
این افراد باید تخصص و توانایی در حوزه تحت امر را داشته باشند و در صورت بروز مشکلات جدی شانه خالی نکنند و کنار نکشند و دیگران را متهم نسازند. تیم اقتصادی توانمند، هماهنگ و مصمم در دولت باعث میشود احتمال موفقیت برنامهها افزایش چشمگیری یابد. دقت در اهداف و شعارهای اقتصادی نیز بسیار مهم است که باید حداقل بخش مهمی از آنها ملموس، عملی، دست یافتنی و قابلیت اجرا در بازه زمانی ۴ تا ۸ سال را داشته باشد و هر چه توانمندی تیم اقتصادی در دولت بیشتر باشد، تحقق اهداف هم بیشتر خواهد بود. نکته مهم دیگر این که در اجرای برنامهها و تصمیمات رئیس دولت نباید حالت خودمحوری داشته باشد. موفقیتها و پیشرفتها در دولت نباید به اسم یک نفر تمام شود. رئیس دولت نقش رهبری و راهبری و مربی برای سایر اعضای تیم و همراهان و مدیران اقتصادی را دارد.
ارزش کار مدیران اقتصادی معرفی و در معرض قضاوت مردم قرار بگیرد و موفقیتها بهنام مجموعه دولت و اعضای دخیل و نه فقط رئیس آن تمام شود. افراد پشت صحنه هم در موفقیتها و احیاناً شکستها نقش دارند و رئیس دولت به تنهایی قهرمان ملی نیست. همچنین رئیس دولت مسئول اجرا است بنابراین او مسئول تمام اشتباهات مدیران خود است و نمیتواند از اشتباهات تبری بجوید. رئیس دولت نباید تیم اقتصادی خود را هنگام بحرانها قربانی کند و شکستها و تقصیرها را فقط بهنام آنها بنویسد. نکته دیگر اینکه دولت برای موفقیت باید زمینه نقد و ارائه پیشنهادات را فراهم کند. رئیس دولت باید به صداقت و فضای بحث و نقد آزاد باور داشته باشد. هر چه اعتماد میان مدیران بیشتر باشد، تضمین موفقیتها هم بیشتر خواهد بود و اینها مقدمات اجرای برنامههای اقتصادی دولت و اصول اولیه داشتن یک دولت مقتدر در اجرای برنامههای اقتصادی خواهد بود.
حوزه اقتصاد، در هر دوره و در هر دولتی مهمترین حوزه اجرایی در کشور است. شرایط کنونی و همچنین موضوع تحریم، برنامههای اقتصادی کشور را در موقعیت سخت تری برای اجرا قرار داده است. نابرابری شدید در بستر اقتصاد ناسالم و فسادزا بهوجود آمده و هیچ دولتی نمیتواند این نابرابری را نادیده بگیرد. در این شرایط حمایتها و خدمات اجتماعی از اقشار ضعیف و میانی جامعه مهمترین وظیفه اقتصادی دولت است. متأسفانه در این شرایط، گروههای ویژه خوار و مافیای اقتصادی بیشترین لطمه را بر پیکر اقتصاد زده و مقابله با این مافیا نسبت به سالهای گذشته سختتر شده است. اجرای اصلاحات اقتصادی در دو دهه گذشته شرایط مناسب تری داشت. بیشترین فشار اقتصادی بر دهکهای میانی و ضعیف جامعه است و حمایت از این دهکها اولویت اول دولت باید باشد تا شاهد اعتراضات و ناآرامیهای سیاسی نباشیم که محیط کسب و کار کشور را ناامن میکند.
موضوع مهم دیگر برای رشد و رونق اقتصاد، حمایت واقعی و اصولی از تولید و سرمایهگذاری است. شعارهای زیادی از سوی دولتها برای حمایت از تولید سرداده میشود، اما تحقق این شعارها در اجرا حداقل است. موانع و گیروبندهای قانونی و بروکراسیهای خفه کننده برای سرمایهگذاری و تولید باید کاهش یابد تا سرمایهگذار و تولیدکننده رغبت به مشارکت در عرصه اقتصاد داشته باشد. اما متأسفانه همان مافیای اقتصادی قدرت گرفته مانع روابط اقتصادی با بقیه جهان شده و چوب لای چرخ بخش خصوصی مولد میگذارد و اجازه نمیدهد تولید و سرمایهگذاری در بستر شفاف رخ دهد. کسی که طرح و ایده جدیدی برای سرمایهگذاری دارد، نباید معطل قوانین دست و پا گیر شود. فعالیتهای مولد نیاز به سرعت عمل و پشتیبانی زیرساختی دارد.
تورم مزمن، مشکل ساختاری اقتصاد و ضدتولید است که دولت آینده باید برای رفع آن برنامهای منسجم در حوزه سیاستهای پولی داشته باشد. ثبات نسبی نرخ ارز نقش اساسی در ایجاد امنیت و آرامش برای تولید و صادرات دارد. دخالتهای بیجا در اقتصاد از علل اصلی ایجاد ناامنی و بیاعتمادی در اقتصاد است. اقدامات اساسی مهمی که دولتها باید برای بهبود اقتصاد انجام دهند کارهای خیلی سختی نیست، اما مافیای اقتصادی مانع اجرای اقدامات میشود. دولتها میتوانند برنامههای اقتصادی را پیاده کنند و شاخصهای اقتصادی-اجتماعی را اگر توانمند و از حداقل قدرت لازم برای اجرا برخوردار باشند، بهبود بخشند. *اقتصاددان
روزنامه شرق
مهارتهایی که کاندیداها ندارند/حمزه نوذری*
هرگونه مناظره، مباحثه و گفتوگویی بیش از هر چیز یک کنش متقابل اجتماعی (رابطه اجتماعی) است. در هر کنش متقابلی، ارتباطات کلامی و غیرکلامی وجود دارد که تسهیلکننده ارتباط هستند و معنا را منتقل میکنند. در هر رابطه متقابلی مانند رابطه دو دوست، استاد و شاگرد، معلم و دانشآموز، زن و شوهر، والدین و فرزندان عناصر مهمی وجود دارد که بیتوجهی به آنها کنش متقابل را خدشهدار میکند. برای تحلیل مناظرات کاندیداهای ریاستجمهوری میتوان آن را به مثابه یک کنش متقابل اجتماعی در نظر گرفت. رابطه کلامی کاندیداها نشان داد که کنش متقابل خدشهدار نامی است که میتوان بر این مناظرات گذاشت. یکی از اصول کلامی در کنش متقابل اجتماعی گوشدادن فعال و دقیق است.
شنیدن عقاید، نظرات، احساسات و خواستهای فرد مقابل یکی از مهمترین اصول هر رابطه متقابل اجتماعی است. بدون گوشدادن دقیق، رابطه اجتماعی شکل مناسب و مؤثری به خود نمیگیرد و سوءتفاهم را افزایش میدهد. والدین و فرزندان بدون گوشدادن دقیق به نظرات و خواستهای همدیگر نمیتوانند رابطه مناسبی داشته باشند. استادان در کلاس درس دانشگاه، از اینکه دانشجویان شنونده خوبی نیستند، گله دارند و برعکس. برنامه مناظرات نشان داد که کاندیداها مهارت شنیدن ندارند. آنها میشنوند که سریع پاسخ بدهند درحالیکه گوشدادن در وهله اول، برای فهم است و در مرحله بعد برای پاسخدادن. عنصر مهم دیگری که در هر کنش متقابلی وجود دارد، پرسش و پاسخ است. لازمه پاسخ به پرسش، فهم دقیق سؤال است.
در مناظرات کاندیداها دیدیم که اغلب آنها مهارت و توانایی لازم برای پاسخ به سؤالات را ندارند و بیشتر علاقهمند هستند فرضیات و نگرشهای خود را بدون توجه به خواست طرف مقابل بیان کنند. تصور کنیم در رابطه متقابل بین دانشآموز و معلم، دانشجو و استاد، کارمند و رئیس، بدون توجه به سؤال و خواست یک طرف، طرف دیگر دیدگاههای کلی و غیرمرتبط بیان کند یا در پاسخ کنایه و طعنه بزند. مناظرات نشان داد کاندیداها فقط مهارت سخنرانی و کلیگویی دارند و کمتر اهل شنیدن و گفتوگوکردن هستند. چگونه فردی خود را اصولگرا یا اصلاحطلب میداند درحالیکه مهارتهای اولیه رابطه متقابل را ندارد. چگونه وقتی در یک جمع هفتنفره، که همگی از مسئولان ارشد کشور بوده و هستند و با هم آشنایی کامل دارند، نمیتوانند ارتباط کلامی مناسبی داشته باشند و به سؤالات پاسخ دهند، میتوانند نظرات و خواست گروههای مختلف اجتماعی و میلیونها نفر را بشنوند.
علاوه بر این، مناظرات ما را به این نتیجه رساند که بسیاری از جلسات تصمیمگیری و تصمیمسازی که در سطح کلان کشور برگزار میشود، به تعارف میگذرد و بحثهای جدی در آنها صورت نمیگیرد. همه شرکتکنندگان در مناظره پست و مقام مهمی در کشور داشته و دارند و درخصوص مباحث کلان کشور جلسات متعددی با هم برگزار میکنند، اما محتوای سخن آنها نشان داد که جای مباحث جدی در جلساتشان خالی است. هدف از برگزاری جلسات رسیدن به توافق و اجماع است، درحالیکه مناظرات نشان داد جلسات مسئولان ارشد حداقلها را هم محقق نکرده است و مدیران ارشد به هر دلیلی نتوانستهاند نظرات مخالف خود را در جلسات بیان کنند. کاندیدای ریاستجمهوری که مهارتهای ارتباطی مانند شنیدن و گوشدادن فعالانه را ندارد، چگونه میتواند دانش، هوش و ابتکار شهروندان را برای اداره کشور به کار گیرد.
لازمه ساماندادن به جامعه و اقتصاد شنیدن، فهم و درک منافع، راهبردها و راهحلهای گروههای مختلف اجتماعی در جامعه متکثر ایران است. انواع و اقسام خواستها و جنبشهای زیستمحیطی تا جنبشهای کارگری، جنبشهای زنان و فرودستها واقعیتهای جدیدی هستند که باید شنیده و درک شوند. باید اجازه داد جامعه مدنی از تعامل با دولت نوآوریهایی برای برونرفت از معضلات به دست دهد. نیازمند کاندیداها و گفتمانهایی هستیم که اختلاف نظرها و منازعات را نه از میان بردارند، بلکه از آنتاگونیسم (دوست/ دشمنی) آنها بکاهند. نهایت اینکه اقتصاد و توسعه کشور مجموعهای از رویههای خنثی و اقدامات فنی نیست، نمیتوان اقتصاد و توسعه را به ابعاد فنی مانند چطور تولید کنیم یا چگونه مصرف کنیم، تقلیل داد بلکه باید به دنبال رویههای جدیدی از آزادی و برابری باشیم. ما از اقتصاد و توسعهای دموکراتیک سخن میگوییم که امکان توسعه دیدگاهها، ایدهها و استراتژیهای مختلف را درون خودش بازیابی و تجدید کند و همواره به روی معانی و استراتژیهای جدید گشوده باشد. با این کار هم گروههای مختلف اجتماعی به رسمیت شناخته میشوند و هم میتوان به مساواتطلبی اندیشید. *جامعهشناس و استاد دانشگاه
اخبار ویژه چهارشنبه ۱۹ خردادماه
روزنامه کیهان
آرمان: همتی با ایجاد مشاجره فضای مناظره را به هم زد
یک روزنامه اصلاحطلب با بیان این که مناظره اقتصادی به فرصت از دست رفته تبدیل شد، همتی را متهم کرد ضمن ایجاد مشاجره، از دادن پاسخ به سؤالات اقتصادی طفره رفته است.
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «مناظره؛ فرصت از دست رفته» نوشت: کاش اصلاحطلبان خصوصا آقای همتی به جای تبدیل مناظره به مشاجره با عنایت به اینکه جامعه امروز گرفتار امور اقتصادی است و سفره مردم در واقع جمع شده میباشد و برابر آمارهای اعلام شده بیش از ۶۰ درصد از مردم حتی توان خرید گوشت را ندارند و مرغ و تخم مرغ هم که پرواز کرده و دسترسی به آن فعلا امکانپذیر نمیباشد دیگر ارزاق هم از پلکان افزایش قیمت بالا رفتهاند و آهی بر دل مردم مانده، آیا بهتر نبود به جای مشاجره در یک کلام مثلا جناب همتی در پاسخ سوالی که چه برنامهای برای معوقات بانکی دارید بهراحتی با ذکر اعداد و ارقام اعلام میکردند میزان معوقات بانکی چقدر است؟ چه مقدار ممکنالوصول، چه مقدار مشکوکالوصول و چه میزان امکان وصول اصلا وجود ندارد و با یک فرمول ساده اعلام میکردند این معوقات بانکی میتواند بودجه کشور را رونق دهد و در اینجا رئیس قوه قضائیه را مسئول میکردند که هماکنون من لیستی از معوقات بانکی و افرادی که این معوقات را در تصرف دارند در اختیار شما یا جانشین شما در قوه قضائیه قرار میدهم تا اموالی که از این ابربدهکاران باقی مانده را شناسایی و دیگر اموالی که به هر طریق توسط این ابربدهکاران در مسیرهای دیگر خرج شده است را شناسایی و وصول نمایند. اشاره روزنامه آرمان به پرسش درباره کلان بدهکاران بانکی است؛ از جمله یازده نفر که ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات گرفته و بازپرداخت نمیکنند.
آرمان میافزاید: همتی باید به صراحت اعلام میکرد چه درصدی از درآمد دولت برخلاف اصل ۵۳ قانون اساسی وارد خزانه نمیشود من اگر جای همتی بودم به صراحت اعلام میکردم اولین لایحهای که به مجلس خواهم داد در جهت تقویت بخش خصوصی خواهد بود که بتواند فعالیتهای اقتصادی در همه زمینهها را به صورت مساوی بین بخش خصوصی تقسیم کنم و هیچ نهاد یا سازمانی را مستثنی نکنم که با توجه به ابزار قدرتی که در اختیار دارد، فعالیت بخش خصوصی را در انحصار خود داشته باشد. در این فرصتهای سه، چهار دقیقهای که بعضا به گفته یکی از کاندیداها به انشاءخوانی گذشت، چه اشکال داشت که انشای ما، انشایی بود که درددل مردم بود و میتوانست موج ایجاد کند. الان مردم درد اشتغال، گرانی، بیبرنامگی و اقتصاد درهم ریختهای را دارند. جناح اصلاحطلب که نمایندگان آن آقایان همتی و مهرعلیزاده هستند، باید حداقل در دو برنامه مناظره بعدی حملهای که مشاورین آنها برای دوقطبی کردن به آنان پیشنهاد دادهاند را کنار بگذارند و برای برونرفت از اصل موضوع که همگی به آن اذعان نمودند که وضع اقتصاد مملکت خرابتر از آن است که بشود پردهپوشی کرد و برملاکردن مسیر و بستری که باید دورنمای مناسبی را رقم زد، مشاجره نیست بلکه برنامه است.
نویسنده روزنامه آرمان نکات خوبی را اشاره میکند، اما گویا توجه ندارد که نامزدهای ائتلاف حاکم بر دولت، با عنایت به کارنامه غیرقابل دفاعی که دولت دارد، نه میخواهند و نه میتوانند حرف حساب اقتصادی بزنند تا اعتماد مردم را جلب کنند بنابراین صرفاً مأمور شدهاند که با حاشیهسازی و توهین و ترور شخصیت، فضای مناظره معقول و منطبق با برنامه و کارنامه را به هم بزنند. به ویژه این که ظاهراً این حضرات، اختیاردار خود نیستند و مجبور هستند مثل یک مهره پیاده شطرنج پدرخواندگان جبهه اصلاحات و اعتدال، بیانیهخوانی کنند یا مرتکب رفتارهای انتحاری برای تخریب و جبهه نامزدهای معتبر شوند.
بلینکن: موشکهای شلیکشده به اسرائیل در غزه ساخته میشود
وزیر خارجه آمریکا گفت: اکثر موشکهای حماس و جهاد اسلامی در غزه ساخته میشود، ولو با حمایت ایران. آنتونی بلینکن در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان گفت: اکثر موشکهایی که حماس در ماه گذشته به طرف اسرائیل پرتاب کرد در خود نوار غزه ساخته میشود، هرچند پشتیبانی فنی و مالی ایران از حماس قابل توجیه نیست. اظهارات بلینکن در پاسخ به اظهارات برخی نمایندگان بود که گفتند موشکهای پرتاب شده به سمت اسرائیل از سوی ایران در اختیار حماس و جهاد اسلامی گذاشته شدهاند. آنتونی بلینکن در پاسخ گفت: «قابل استنادترین ارزیابیهایی که در اختیار داریم، حکایت میکنند که اکثر این موشکها در غزه توسط حماس ساخته شده، هر چند این واقعیت حمایت مالی و فنی ایران را از حماس و به ویژه حمایت شفاهی تهران از حملات موشکی حماس و جهاد اسلامی را علیه اسرائیل توجیه نمیکند.»
به گزارش رادیو فرانسه در اظهاراتی جداگانه، یوسی کوهن، رئیس پیشین سرویس جاسوسی موساد، گفت: با خروج نیروهای آمریکایی از عراق، این کشور به اشغال ایران درخواهد آمد. در جریان جنگ اخیر میان اسرائیل و حماس، برخی موشکها از ناحیه شمال توسط ایران به سمت اسرائیل پرتاب شدند. یوسی کوهن همچنین گفت: ایران از دشمنان اسرائیل، حزبالله و سازمان حماس پشتیبانی میکند و سلاحهای پیشرفته و موشکهای نقطهزن در اختیار آنها میگذارد که در گذشته سابقه نداشت. رئیس پیشین موساد، از سیاست غرب در قبال جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد و پرسید: «آیا غرب میخواهد سیاستهای اتمی و بیثباتکننده ایران در خاورمیانه را تسهیل کند؟»
یوسی کوهن در ادامه افزود: باید در قبال ایران سیاستی مصمم و سرسختانه داشت و به ایران فهماند که اقدامهای آن غیرقابل قبول هستند. یادآور میشود آنتونی بلینکن درباره آرزوی مهار برنامه موشکی و نفوذ منطقهای ایران هم به نمایندگان کنگره گفته است: ما میخواهیم برنامه هستهای ایران را مهار کنیم و آن را سکویی برای پرداختن به سایر مشکلات قرار دهیم. اما شرایط فعلی بسیار دشوارتر از این است که به موضوعاتی مانند برنامه موشکی ایران پرداخته شود. ما هنوز نمیدانیم درباره توافق هستهای (برجام) چه پیش میآید.
کارنامه مردودی برنامه را زیر سوال میبرد
یک روزنامه حامی دولت، نقش رئیس کل بانک مرکزی را در به هم خوردن ثبات اقتصادی بررسی کرد. جهان صنعت نوشت: زمانی که همتی در سال ۹۷ به عنوان رئیس بانک مرکزی جایگزین سیف شد حجم نقدینگی حدود ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود، اما هماکنون حجم نقدینگی به حدود ۳۴۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. به این ترتیب حجم نقدینگی تقریبا دو برابر شده است. بررسیها نشان میدهد که بیش از ۵۴ درصد حجم نقدینگی (۱۸۸۷ هزار میلیارد تومان) در دوره ریاست همتی ایجاد شده است. با این حال کنترل نقدینگی یکی از برنامههای اصلی همتی در دولت آینده اعلام شده است.
از فردی که بعد از چند سال حضور در صحنه سیاستگذاری پولی، کارنامهای غیرقابل قبول در زمینه کنترل نقدینگی و تورم دارد، چگونه میتوان سیاست کنترل وضعیت بازار پول را پذیرفت؟ هرچند گفته میشود که دولت نقش پررنگی در خلق پول و افزایش نقدینگی به ویژه در سال گذشته داشته، با این حال باید پرسید آیا اقتدار بانک مرکزی آنقدر پایین است که باید سر تسلیم در برابر هر خواستهای فرود آورد و به هر خواستهای تن بدهد؟ به نظر میرسد سیاستگذار پولی نیز نقش پررنگی در هر آنچه در اقتصاد به وقوع پیوسته، داشته و افزایش تورم به عنوان یکی از پیامدهای اصلی افزایش نقدینگی نیز این مسئله را تایید میکند. اما با وجود گرانیهایی که سفره معیشتی مردم را نشانه گرفته همتی میگوید که بهتر شدن وضعیت معیشت مردم از هر چیزی مهمتر است.
سوال این است که بهبود رفاه و معیشت مردم قرار است چگونه و از چه مسیری باشد؟ او معتقد است که دست دولت باید از اقتصاد کوتاه شود؛ به عبارتی حضور دولت در حوزه سیاستگذاری تنها به مسائل خاصی محدود شود؟ اما سوال این است که چگونه میتوان حضور دولت را در اقتصاد کمرنگ کرد؟ دولتی که هر سال در حال بزرگتر شدن است و زیرمجموعههای زیادی دارد چگونه قرار است در صحنه اقتصادی کشور حضور نداشته باشد؟ از سوی دیگر عبدالناصر همتی برای بورس هم برنامههای زیادی دارد، آن هم در شرایطی که گفته میشود او یکی از عوامل اصلی پشت صحنه در ریزشهای سنگین بورس بوده است. او گفته: «وقتی نایبرئیس مجلس میگوید میخواهیم بگیر و ببند راه بیندازیم این گونه بورس را امنیتی میکنند. میگویند میخواهیم بورس را در سه روز اصلاح کنیم، مگر ماکروفر است؟ سفارش کردم به وضعیت بازار سهام رسیدگی شود.» همتی با ابزار نرخ بهره و افزایش تدریجی آن از خرداد سال گذشته بازار بورس را در وضعیت نگرانکنندهای قرار داد؛ با این حال وعده بورسی میدهد. در دوران ریاست همتی بر بانک مرکزی حجم نقدینگی و قیمت دلار دو برابر شده و تورم رکورد شکسته است. اما همتی میگوید که از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده است.
چپ، راست، کارگزار یک کمی هم نیروی سوم (!)
حزبی که گردانندگان آن بالغ بر سه دهه در دولت حضور داشتهاند، ژست نیروی سوم (!) به خود گرفته است. حزب کارگزاران اگرچه در میانه دولت مرحوم هاشمی شکل گرفت و در دولتهای خاتمی و روحانی نیز حضور مؤثر داشت، اما سوابق حضو برخی اعضای مؤثر آن در دولت، به دولت میرحسین موسوی برمیگردد بدین ترتیب میتوان گفت که شاکله این حزب در سه دولت هشتساله حضور مؤثر داشتهاند.
اکنون با وجود این سابقه، ارگان مطبوعاتی حزب (روزنامه سازندگی) در یادداشتی با عنوان «شهروندان عادی و نیروی سوم» مینویسد: «با تحلیلهای ساده و راهکارهای کلیشهای و قدیمی نمیتوان شهروندان را قانع کرد و پارادایم حکمرانی مدنی در ایران نیاز به تحول گفتمانی دارد. شهروندان سیاستمدار قهرمان، مرد عمل و حراف نمیخواهند بلکه آنچه نیاز دارند در جای خود بودن امور است. در فضای مناظرههای اول ریاست جمهوری سیزدهم تنها یک نفر بود که به شکل عادی در قالب نیروی سوم ظاهر شد و کمی از گزارههای شهروندان را به زبان آورد...
دیرزمانی است که خواستههای مردم در گفتمان چپ و راست مرسوم جای نمیگیرد. نیروی سوم شهروندمحور است و دولتکشور ایران را دوست دارد. نیروی سوم زندگی عادی میخواهد و خواهان تنشزدایی منطقهای و بینالمللی است. نیروی سوم در ایران قدرت مردمی دارد و مهمترین ویژگی آن داشتن فهم و شعور است. نیروی سوم ایران را دوست دارد و از گذشته تاکنون جان و مال خویش را برای توسعه کشور دادهاند. علم، تخصص و در جای خود بودن خواسته نیروی سوم است روندی که در اثر تقسیم کار تاریخی و جهانی شکل گرفته است و ما نمیتوانیم تافته جدا بافته باشیم. تنها یک نامزد انتخاباتی بخشی از خواستههای نیروی سوم را نمایندگی کرد و شاید علت دوری چهرهها و احزاب مرسوم از او فضای جدیدی است که ایجاد شده است. شهروندان عادی سخنگوی خود را یافتهاند. فردی که با برنامههای تخیلی و ناگهانی و ضد علم به آنها توهین نمیکند و به جای قهرمانگرایی به فکر حاکم کردن اصول و قواعد جهانی و تجربهشده است.»
یادآور میشود ارگان حزب کارگزاران در چند روز اخیر نیز با تیترهایی مثل «صدای سوم؛ امید من به افرادی است که با صندوق قهر کردهاند»، «مستقل هستم» و... سعی کرده یک نامزد دولتی با سوابق حضور در دولتهای روحانی و خاتمی و هاشمی را فردی مستقل و نیروی سوم جا بزند؛ و حال آن که وی، عضو همین حزب کارگزاران و سهیم در قصور و تقصیرهای دولت مستقر است.
جالب و درسآموز این که زمانی برخی اعضای کارگزاران، (مثل خود دبیرکل) خود را چپ انقلابی جا میزدند، اما در دولت هاشمی فیگور راست مدرن و لیبرال گرفتند به نحوی که در دولت سازندگی مورد اعتراض چپهای طیف مجمع روحانیون و دفتر تحکیم بودند. اما همین دو طیف مخالفخوان هم، زمستان ۷۵ و بهار ۷۶ با یکدیگر ائتلاف کردند و، چون این ترکیب شتر گاو پلنگی و شترمرغی (ائتلاف چپ و راست) را با هیچ سریشی نمیشد به هم چسباند و توجیه کرد، مدعی شدند دوره تقسیمبندی چپ و راست سپری شده و حال دوره تقسیمبندی اصلاحطلب- محافظهکار است...
در همین حال حالا که تق ادعاهای دروغینی مثل اعتدال و اصلاحات درآمده و میدانند که مردم از این مدل جناحبازیها و باندبازیها خسته شدهاند، نقاب غلطانداز «نیروی سوم» را به چهره یک مدیر دولتی میزنند؛ و حال آن که تا همین چند ماه قبل، دولت و ارکان اقتصادی آن را بیکفایت و بیعرضه میدانستند و میگفتند اگر چوب خشک جای اینها بود، بهتر عمل میکرد (!)
روحانی در بخش مسکن میراث بدی برای دولت بعد میگذارد
دولت روحانی، گرفتاری بزرگی را در قالب سوءمدیریت بخش مسکن برای دولت بعد به ارث میگذارد. روزنامه اصلاحطلب ابتکار، ضمن اذعان به این واقعیت نوشت: قیمت مسکن طی دولتهای گذشته بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد رشد داشت، اما دولت روحانی در این بخش رکوردی بیسابقه ثبت کرد و بازار شاهد رشد ۶۹۰ درصدی قیمت در هشت سال اخیر بود. افزایش ۶۹۰ درصدی قیمت مسکن در کنار رشد سرسامآور قیمت اجارهبها، تنها قسمتی از مشکلاتی است که طی سالهای اخیر گریبان بازار و خانوارها را گرفته و تا کنون راهکارهای ارائه شده نیز نتوانست گرهای از مشکلات به وجود آمده را باز کند.
بازار مسکن طی سالهای اخیر آنقدر شاهد گرانی بود که خانه برای بسیاری از خانوارها به رویایی دور از دسترس تبدیل شده است و حالا حتی نمیتوان تصور پسانداز و خرید خانهای نه چندان مناسب را داشت. در این میان هنگامی که درخصوص علت مشکلات پیشآمده و همچنین راهحل آن در بازار مسکن از کارشناسان و صاحبنظران پرسیده میشود، آنها از کمبود عرضه مسکن میگویند و راهحل را افزایش عرضه میدانند. البته از بحث عدم عرضه از سوی برخی مالکان هم صحبت میشود که این مسئله بارها مورد بررسی قرار گرفته و مالیات بر خانههای خالی هم از جمله راهکارهایی است که برای ترغیب مالکان به عرضه املاک خود در نظر گرفتند.
این روزنامه از سوی یک کارشناس اقتصادی نوشت: ما در روزهای پایانی دولت به سر میبریم و واقعیت این است که طرحهایی همچون مالیات بر خانههای خالی، مسکن اجتماعی، مسکن ملی و ... در حد حرف باقی ماند؛ بنابراین دولت آقای روحانی متاسفانه کارنامه درخشانی در بخش مسکن نداشته و ما هیچ تحرکی از سوی دولت در این زمینه شاهد نبودیم.
یکی از راهکارهای ساماندهی به بازار، ساخت مسکن ملی بود که این طرح بیشتر در حد حرف بود و نتوانست تغییری را در بازار ایجاد کند. اگر این طرح در دولت بعد پیگیری شود بدونشک میتواند آغاز تغییر و تعدیل قیمتها باشد.
راهکار دیگر مالیات بر خانههای خالی بود. این طرح اگر بهدرستی اجرا میشد بسیار مناسب و مفید بود. البته میگویند آثار این طرح قرار است از مردادماه در بازار مشاهده شود. به هرصورت اگر این طرح صحیح اجرا شود، واحدهای زیادی به بازار عرضه میشود و در آن صورت باید نرخ اجارهبها تعدیل شود.
روزنامه وطن امروز
نامزدها به جای اتهام زدن برنامه بدهند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه نامزدهای انتخاباتی حق اهانت به اشخاص دیگر را ندارند، گفت: آقای رئیسی در مقابل آنها با متانت رفتار کرد که قابل تقدیر است. آیتالله محسن مجتهدشبستری در گفتگو با مهر ضمن انتقاد از اهانتهای مطرح شده در نخستین مناظره انتخاباتی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، گفت: متأسفانه اخلاق اسلامی در مناظرهها رعایت نمیشود. یا نباید مناظرهای برگزار شود یا در صورت برگزار شدن باید اخلاق اسلامی کاملا در آن مراعات شود.
وی با تاکید بر اینکه نامزدهای انتخاباتی باید به همان سوالاتی که از آنها پرسیده میشود پاسخ دهند، تاکید کرد: افراد صرفا به سوالاتی که از آنها پرسیده میشود پاسخ دهند. آنها حق اهانت به اشخاص دیگر را ندارند. این کار خوبی نیست که افراد به هم اهانت میکنند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: افرادی که اهانت کردند و متلکپرانی را در پیش گرفتند محکوم هستند. جناب آقای رئیسی در مقابل آنها با متانت رفتار کردند که قابل تقدیر است. آیتالله مجتهدشبستری خاطرنشان کرد: اگر آقایان دیگر هم اینچنین رفتار کنند برای مردم هم بسیار خوب است. بدون اینکه متلکپرانی، بدگویی و جسارت کنند، جواب سوالات را بدهند. این رفتارها برخلاف قوانین اسلام و کشور است. وی در پایان گفت: البته این افراد برای اینکه خود را اثبات کنند دست به تخریب و اتهامزنی میزنند، در صورتی که درست این است برنامههای خودشان را اعلام کنند. مقام معظم رهبری هم در این زمینه قبلا تاکیداتی داشتند که باید از سوی نامزدها مدنظر قرار گیرد.
لیست شورای ائتلاف برای انتخابات شورای شهر پنجشنبه اعلام میشود
سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفت: روز پنجشنبه به طور رسمی از لیست ائتلاف با شعار «دوباره خدمت، تهران سربلند» رونمایی میکنیم. امیرابراهیم رسولی گفت: روز پنجشنبه به طور رسمی از لیست ائتلاف با شعار «دوباره خدمت، تهران سربلند» رونمایی میکنیم. رسولی افزود: برای بازگشت به دوران باشکوه خدمت به مردم شریف تهران پس از گذراندن مراحل فرآیند به لیست ۲۱ نفرهای از شایستگانی متخصص و متعهد میرسیم تا ناکارآمدی در ۴ سال اخیر را در پایتخت ایران اسلامی جبران کنیم. سخنگوی ائتلاف نیروهای انقلاب تاکید کرد: تلاش شد در لیست ائتلاف، عدالت در انتخاب بهترینها لحاظ شود و امیدواریم از ظرفیت همه کاندیداهایی که نتوانستند در لیست قرار گیرند، در خدمت به مردم در اداره بهتر پایتخت استفاده مطلوب شود.
سرکرده تروریستهای سنتکام: ایران بزرگترین تهدید است
«کنت مککنزی» رئیس تروریستهای آمریکایی در غرب آسیا (سنتکام) در یک نشست خبری، از حضور نظامی واشنگتن در عراق و سوریه دفاع کرد و ایران را بزرگترین تهدید منطقه خواند. وی با بیان اینکه نیمی از نظامیان از افغانستان خارج شدهاند، گفت: طبق برنامهریزی انجام شده تمام نظامیان خارجی تا پیش از ۱۱ سپتامبر سال جاری از افغانستان خارج خواهند شد.
مککنزی ادامه داد: خروج از افغانستان، همچنان یکی از تلاشهای اصلی ما است، اما قطعا این موضوع تنها تمرکز ما نیست. من اخیرا به عراق و سوریه سفر کردم. در عراق با مصطفی الکاظمی، نخستوزیر دیداری عالی داشتم و درباره شکست پایدار داعش، اجرای اصلاحات در بخش امنیتی و دیگر مولفههای تاثیرگذار بر ثبات منطقه حرف زدیم. حمایت ما از نیروهای امنیتی عراق همچنان ادامه دارد، در حالی که این نیروها تواناییشان برای برنامهریزی و اجرای عملیاتها به صورت مستقل (و بدون کمک آمریکا و نیروهای ائتلاف) گسترش یافته است.
وی گفت: ما امروز در عراق حضور تقریبا کوچکی داریم و این حضور هم با دعوت دولت عراق است و تمرکزمان روی مشاوره، تجهیز و کمک به نیروهای امنیتی عراقی است. رئیس تروریستهای سنتکام به سفر خود به سوریه برای دیدار با نظامیان اشغالگر آمریکایی و همچنین نیروهای متحد واشنگتن در این کشور اشاره کرد و به دفاع از این حضور پرداخت. او مدعی شد: در سفرم به سوریه، من با مردان و زنان (ارتش) مان که دارند به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (اسدیاف یا قسد) در ادامه جنگشان با داعش کمک میکنند، دیدار داشتم. ما خلافت [داعش]را خرد کردیم. فرمانده تروریستهای سنتکام سپس به تکرار اتهامزنی و ایراد ادعاهای مقامهای آمریکایی علیه ایران پرداخت.
مککنزی گفت: یک اولویت دیگر ما مقابله با اقدامات ثباتزدای ایران است؛ اقداماتی که همچنان بزرگترین تهدید برای ثبات خاورمیانه است. به اعتقاد من، حضور ما در این منطقه یک تاثیر بازدارنده در قبال ایران داشته است.
فرمانده نظامیان تروریست ارتش آمریکا در این نشست مجازی با حضور خبرنگاران برخی کشورهای عربی، علیه روسیه و چین هم موضع گرفت. وی مدعی شد: مشخص است چین و روسیه در تلاش برای اعمال نفوذ بیشتر و ایجاد پیوندهای گستردهتر با کشورهای این منطقه هستند. هر دو کشور در تلاشند از هر گونه استنباطشان درباره تضعیف تعامل ایالات متحده در این منطقه فرصتطلبی کرده و روابطشان را با منطقه استقرار بخشیده و مستحکم کنند.
۲۰ زندانی ایرانی در جمهوری آذربایجان به کشورمان منتقل میشوند
۲۰ زندانی ایرانی در جمهوری آذربایجان شامل ۹ زن برای سپری کردن ادامه دوران محکومیتشان بزودی به ایران منتقل میشوند. به گزارش فارس، در پی تلاش سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو و پیگیریهای مسؤولان جمهوری اسلامی ایران بزودی ۲۰ نفر از اتباع ایرانی زندانی در جمهوری آذربایجان (از جمله ۹ نفر از مجموع ۱۲ خانم زندانی) به منظور سپری کردن ادامه دوران محکومیت خود به ایران منتقل میشوند.
روزنامه خراسان
واردات مواد غذایی از محل پولهای بلوکه شده
فارس - عضو هیئت رئیسه اتاق مشترک ایران و عراق گفت: واردات برخی محمولههای مواد غذایی به ایران از محل پولهای بلوکه شده ایران در عراق است. سید «حمید حسینی» بیان کرد: بدهی عراق به ایران از بابت صادرات برق پرداخت شده، زیرا شرکت مپنا در این کشور دارای پروژههایی است و ظاهرا وزارت نیرو طلب خود از عراق را به صورت دینار دریافت کرده است، اما به دلیل آن که شرکت گاز اصرار به بازگشت ارز حاصل از صادرات گاز به ایران را دارد ارز حاصل از صادرات گاز از طریق خرید کالا به کشور باز میگردد.
افت شدید تقاضای وام مسکن
مهر - بازار اوراق تسهیلات مسکن با افت شدید استقبال مواجه شده و تقاضا برای دریافت وام مسکن به کمترین میزان در سالهای اخیر رسیده است. بازار خرید و فروش گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن در معاملات دیروز فرابورس اگرچه با افزایش قیمت بعضاً تا ۵ درصدی در بعضی از نمادها مواجه شد، اما به دلیل رکود سنگین، با کاهش شدید معاملات مواجه است.
ثبتنام نکردن در «سامانه املاک» به منزله خالی بودن ملک است
ایسنا - معاون سازمان امور مالیاتی گفت: مردم برای این که دچار مشکل نشوند، باید در سامانه املاک و اسکان مشخصات ملک خود را وارد کنند، در غیر این صورت این املاک به عنوان خالی از سکنه تعریف و به سازمان اعلام خواهد شد. شایان ذکر است که ثبت در سامانه املاک تا مهرماه تمدید شده است.
قیمت مرغ به ۹۱۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب رسید
تسنیم - قیمت هر کیلوگرم مرغ به ۳۴ هزار تومان رسید که ۹۱۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب است؛ مرغ فروشیها دوباره اقدام به قطعه بندی مرغ کرده اند و آن را با قیمتهای دلخواه به فروش میرسانند همچنین فروشگاههای عرضه کننده مرغ کامل از درج قیمت خودداری میکنند.
روزنامه ایران
توضیح درباره فوت ساسان نیک نفس در زندان
خبر اول اینکه، اداره کل زندانهای استان تهران در خصوص فوت ساسان نیک نفس -زندانی- که روز ۱۷ خرداد اتفاق افتاد اطلاعیهای صادر کرد. بهگزارش روابط عمومی اداره کل زندانهای استان تهران در این اطلاعیه آمده است: زندانی ساسان نیک نفس فرزند محمد با محکومیت ۵ سال حبس از سوی دادسرای عمومی تهران وارد زندان شده و در اندرزگاه ۶ زندان اسکان داشته است. نامبرده در بدو ورود و در فرایند تکمیل پرسشنامههای شخصیت اعلام داشته سابقه یک نوبت اقدام به خودکشی از طریق مصرف قرص داشته است. بر اساس اعلام بهداری ندامتگاه زندانی فوق الذکر روزانه داروهای مراقبت تحت نظری از سوی بهداری زندان دریافت و انسولین قلمی که توسط خانواده تهیه میگردید در داخل اندرزگاه تزریق میکرده است.
این اطلاعیه در توضیحات تکمیلی خود آورده است: نامبرده در مورخ ۱۵/۰۳/۰۰ ساعت ۷:۴۰ بهعلت خروج ترشحات خونی از دهان و بینی به بهداری واحد ۲ اعزام و تشخیص پزشک وقت به علت کاهش سطح هوشیاری در ساعت ۰۸:۰۰ به بهداری مرکز اعزام میگردد و اقدامات درمانی توسط پزشک متخصص طب اورژانس انجام میگیرد و بنا به اظهارات پزشک معالج، نامبرده پس از سیر انجام اقدامات درمانی حال عمومی وی مساعد و اقدام به مصرف آب و دو قاشق غذا بهدلیل عدم افت قند مینماید و شرایط جسمانی رو به بهبودی بوده است که طی مکالمهای که با پزشک داشته است اعلام میدارد از احدی زندانیان چند عدد قرص گرفته و مصرف نموده و پس از مصرف شرایط وی نرمال نبوده است که نامبرده مجدداً تشنج کرده و بنا به تشخیص پزشک سریعاً در ساعت ۱۷:۲۰ بهصورت اورژانسی به بیمارستان فیروزآبادی منتقل میشود و در نهایت این زندانی در بیمارستان فوت میشود.
ساماندهی فضای مجازی بعد از انتخابات
خبر دیگر اینکه، طرح ساماندهی فضای مجازی با امضای ۱۷۰ نفر از نمایندگان در دستور کار مجلس قرار گرفته است. این طرح ۳۰ ماده دارد که در ماده ۲ آن آمده: عرضه و ارائه خدمات پیامرسانهای اجتماعی داخلی و خارجی در کشور مستلزم رعایت قوانین کشور است و اگر پیامرسانها به تأیید «هیأت ساماندهی و نظارت» نرسد غیرقانونی است و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف به مسدود کردن آن است. مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتگو با ایلنا هدف نهایی این طرح را حمایت از کاربران فضای مجازی دانست. وی گفت: ما تأکید داریم پیامرسانهای خارجی نمیتوانند هر غلطی که میخواهند در کشورمان بکنند بدون اینکه نسبت به آن پاسخگو باشند. آقا تهرانی با بیان اینکه تمام ابعاد طرح از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاسی باید مورد بررسی قرار گیرد زمان احتمالی تصمیمگیری درباره طرح در صحن علنی مجلس را پس از انتخابات در ماه آینده عنوان کرد.
ادعای دخالت سایبری ایران در انگلیس و امریکا
شنیدیم که، طی هفتههای اخیر ادعاهایی درباره نفوذ سایبری ایران در شبکههای اجتماعی بریتانیا و ایالات متحده امریکا گزارش شده است. به گزارش عصرایران در تازهترین این ادعاها روزنامه دیلی تلگراف بریتانیا به نقل از یک مطالعه ۱۰۰ صفحهای از نفوذ و دخالت ایران در امور داخلی بریتانیا از طریق فضای سایبری و شبکههای اجتماعی خبر داده است. در این گزارش نمونههایی از سایتهای جعلی برای ترویج ایده استقلال اسکاتلند از بریتانیا و نیز ترویج مضامین ضد سعودی و ضد اسرائیلی در انگلیس ذکر شده است. پیشتر ایالات متحده امریکا نیز ایران را در کنار روسیه و چین به تلاش برای تأثیرگذاری در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری امریکا از طریق فعالیتهای گسترده سایبری متهم کرده است. در تازهترین ادعاهای مطرح شده از سوی رسانههای امریکا، مجله «تایم» به نقل از دو منبع اطلاعاتی در گزارشی اختصاصی از گسترش نفوذ سایبری و انتشار اخبار جعلی از سوی هکرهای وابسته به ایران در ایالات متحده امریکا خبر داده است.
توضیح عنابستانی درباره پرونده خود
دست آخر اینکه، علیاصغر عنابستانی نماینده سبزوار، روز گذشته یک بار دیگر مدعی شد که ادعای سرباز درباره سیلی این نماینده دروغ بوده است. بهگزارش باشگاه خبرنگاران، این نماینده اصولگرای مجلس در توضیح شکایت پلیس راهور از خودش، با بیان اینکه «قصد مصاحبهای نداشتم، اما، چون سکوت من موجب تعبیر و برداشتهای نامناسب شده دربارهاش توضیح میدهم»، گفت: «در حادثهای که رخ داد ما وارد خط ویژه خیابان نشدیم و رانندهام بدون اجازه گرفتن از من تصمیم گرفته بود از خط ویژه برود، متأسفانه سرباز راهور بهدلیل خستگی یا هر مورد دیگر برخورد نامناسبی با راننده داشت و بعد با من هم بهگونه نادرستی رفتار کرد. اشتباه بنده این بود که از خودرو پیاده شدم، از سرباز خواستم توهین نکند و برخورد مناسب داشته باشد که متأسفانه دوباره سرباز توهین کرد و من هم او را به عقب هُل دادم و گفتم توهین کردن کار خوبی نیست».
او با بیان اینکه همان موقع از سرباز و افسر راهوری که سر صحنه آمد شکایت کردیم و برای آنها قرار مجرمیت صادر شد، گفت: «نیروی انتظامی هم از من بابت هشت عنوان شکایت کرد. برخی از عناوین اتهامی به بنده سوءاستفاده از موقعیت، تمرد در مقابل مأمور و ضرب و شتم مأمور است که برای همه اینها قرار منع تعقیب صادر شده جز مورد هل دادن که نباید این کار را انجام میدادم». این ادعای عنابستانی در حالی است که به گفته حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران نماینده سبزوار در مجلس به خاطر پرونده اتهام سیلی زدن به یک سرباز، در سه مورد مجرم شناخته شده است.
روزنامه شرق
آزادی فرمانده حشدالشعبی با دستور قضائی
یک منبع مطلع از آزادی «قاسم مصلح»، از فرماندهان حشدالشعبی که چندی پیش بازداشت شده بود، بهدلیل نبود شواهد کافی خبر داد. به گزارش ایسنا، به نقل از میدلایستنیوز، این منبع در گفتوگویی با «بغداد الیوم» گفت: او به دستور قضائی آزاد شد و از سوی فرماندهان حشدالشعبی مورد استقبال رسمی قرار خواهد گرفت.
معاون احتمالی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴
ظاهرا دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا، مایک پنس، معاوناول سابق خود را کنار گذاشته است؛ چراکه میگوید «قطعا» ران دیسانتیس را معاوناول خود در صورت شرکت در انتخابات ۲۰۲۴ در نظر خواهد گرفت. او به شبکه تجارتفاکس گفت آقای دیسانتیس، فرماندار فعلی ایالت فلوریدا، در میان گروهی از «افراد بینظیری» است که اگر تصمیم به شرکت در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ بگیرد، مدنظر قرار خواهد داد.
تمدید مأموریت نظارت بر تحریم تسلیحاتی لیبی
شورای امنیت سازمان ملل مأموریت نظارت بر پیگیری تحریمهای تسلیحاتی تحمیلشده بر لیبی و بازرسی کشتیهای مشکوک به نقض تحریم تسلیحاتی را در سواحل لیبی تمدید کرد. این در حالی است که اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا قطعنامه شماره ۲۵۷۹ سال ۲۰۲۱ را که از سوی بریتانیا تهیه شده بود، تصویب کردند.
ورود اسماعیل هنیه به قاهره
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، در رأس یک هیئت از سران این جنبش برای رایزنی و مذاکره با مقامات مصری وارد قاهره شد. این سفر در راستای پاسخ به دعوت سران مصر برای مذاکره درباره تحولات سیاسی و میدانی بهخصوص در سایه جنگ «سیفالقدس» (شمشیر قدس) انجام شد.
سوگندخوردن کابینه جدید رژیم اسرائیل
یاریو لوین، رئیس پارلمان اسرائیل، در بیانیهای گفت: اعلام میکنم بحث و رأیگیری درباره تشکیل کابینه در جلسه ویژه کنست در روز یکشنبه ۱۳ ژوئن انجام خواهد شد.
بازگشت لبنانیها به خیابان
تظاهراتکنندگان لبنانی بار دیگر در اعتراض به اوضاع نابسامان معیشتی و اقتصادی این کشور، به خیابانها آمدند. طبق گزارشها، تظاهراتکنندگان لبنانی در محکومیت اوضاع نابسامان معیشتی، برخی خیابانها در استانهای متعدد را بستند. آنها همچنین با آتشزدن لاستیک خودروها، اقدام به بستن برخی خیابانها در مرکز بیروت و ورودیهای آن کردند.
شرکت بلینکن در نشست دوجانبه بایدن با پوتین
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفت: آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، جو بایدن، رئیسجمهوری این کشور را در سفر ماه ژوئن به بریتانیا، بروکسل در بلژیک و ژنو در سوئیس همراهی خواهد کرد. بلینکن در نشست دوجانبه بایدن با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه نیز شرکت خواهد کرد.
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}